W zimne dni miałoby się ochotę na coś rozgrzewającego, słodkiego i korzennego.
Szybkim, łatwym i niedrogim deserem na ciepło jest kompot. Dwa przepisy według Wielądki (pierwszy z nich to raczej zapiekanka, niż dzisiejszy kompot):
Komput z jabłek po Portugalsku
Ile
potrzebujesz weź iabłek renet do duszenia, wybierz z śrzodka ziarka
żelazkiem z blachy białey albo nożem, ułoż na blasze od tortu, albo na
półmisku srebrnym, włóż w każde iabłko kawałek cukru, albo też wsyp
miałkiego, i trochę na pod blachy, wstaw w piec lub też w piecyku,
przyłóż ogniem, gotuy, day ciepłe, posypawszy po wierzchu cukrem.
Komput z iabłek białych wielkich
Przekróy
iabłka na połowę, wybierz ziarka z śrzodka, ułóż w tyglu, skórką na
wierzch: włóż ćwierć funta cukru, naley wody dostatkiem, gdy się ugotuią
z jednej strony, przewróć na drugą, udusiwszy iak się należy, ułoż na
przystawce, od komputu, poley syropem po wierzchu, day na ciepło, lub
zimno, iak ci się samemu zdawać będzie.
Według Ćwierczakiewiczowej:
Komput z jabłek.
Papierówki,
sztetyny letnie i zimowe, renety są najlepsze na komput, jednak każdego
gatunku winkowatego można także używać na ten cel. Obrane jabłka
przekroić na połówki, wyrzucić środek i kłaść do zimnéj wody; żeby nie
czerniały. Na dziesięć jabłek dużych, wziąść pół funta cukru, kwaterkę
wody zrobić lekki syrop, wrzucić kawałek cynamonu i w gotujący cukier
kłaść jabłka w niezbyt głęboki rondelek; ponieważ zaś pogniotłyby się
razem, więc wziąść tylko dziesięć połówek, a jak się ugotują, wybrać
łyżką durszlakową na salaterkę, wrzucić drugie, a jak i te się ugotują,
wybrać również, syrop przecedzić, wygotować dobrze i polać nim jabłka,
zręcznie ułożone. Do tego syropu w czasie gotowania wlać szklankę wina
fracuzkiego lub reńskiego, co bardzo podnosi smak. Chcąc taki komput
pięknie podać, trzeba salaterkę wyłożyć po brzegach liśćmi
pomarańczowemi lub cytrynowemi, a jabłka ubrać konfiturami
i galaretą jabłkową lub porzeczkową; można również mięszać gruszki z
jabłkami i pomarańczami, które to ostatnie tylko surowe układa się
między jabłka i razem polewa syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz