Wielkanoc już za niecałe 40 dni, więc chyba można zacząć marzyć
o mazurkach? Na przykład o mazurku z massą pomarańczową, na który Praktyczny Kucharz Warszawski podaje taki przepis:
Zrobić ciasto kruche, jak w poprzednim przepisie zrobić cienki mazurek i
upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze
skórek, utrzeć na tarce odrzucając pestki, wsypać 2 funty miałkiego
cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu mazurków z
pieca nakładać grubo tą massą, ubierać po wierzchu paskami pókrajanemi z
pomarańczowej skórki i wstawić w piec do obsuszenia. Dla zapachu można
cukier obetrzeć o skórkę z jednej pomarańczy.
Podobny pomysł na masę pomarańczową do ciasta tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz