Książki kucharskie, z jakich korzystam, to:
Karolina Biełozierska, Nowa praktyczna gospodyni litewska, Warszawa 1889;
Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska czyli Nauka utrzymywania porządnie domu [...] tudzież hodowania i utrzymywania bydła, Wilno 1873;
Compendium medicum auctum to iest: krotkie zebranie i opisanie chorob ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia także rożnych sposobow robienia Wodek, Oleykow, Julepow, Syrupow, Konfitur, Maści, Plastrow, &c, i rożnych osobliwych rzeczy, na siedem traktatow rozdzielone, i teraz przez tegoż Autora z errorow drukarskich wyczyszczone. Z przydatkiem osobliwych Chorob, tak Męskich, iako i Białogłowskich, i Dziecinnych. Dla większey wygody ludzkiey przedrukowane, Częstochowa 1789;
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za 5 złotych, Warszawa 1871;
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast / przez Autorkę 365 obiadów, Warszawa 1885;
Franciszek Chocieszyński, Praktyczna kucharka, Poznań 1884;
Maria Gruszecka, Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń : smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej, Kraków 1987;
Marja Marciszewska, Kucharka szlachecka, podarek dla młodych gospodyń; Kijów 1885;
Marja Marciszewska, Suche konfitury sposobem kijowskim, Kijów 1859;
Karolina Nakwaska, Dwór wiejski : dzieło poświęcone gospodyniom polskim, przydatne i osobom w mieście mieszkającym przerobione z fr. pani Aglaë Adanson wielu dod. i zupełnem zastosowaniem do naszych obyczajów i potrzeb, Poznań 1843;
Maria Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910 r. : przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej dyety codziennej hygieny oraz kuchni jarskiej, Lwów 1913;
Praktyczny
kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz
pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa 1889;
Józef Schmidt, Kuchnia polska czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych [...] tudzież przysposabiania rozmaitych zapasów spiżarni pojedynczo, najtaniej i najzdrowiej, Przemyśl 1860;
Marja Śleżańska, Kucharz polski 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów, pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów, soków, wódek, deserów, konserw, wędlin oraz różne sekreta domowe i spiżarniane, niezbędne dla każdej dobrej i skrzętnej gospodyni, Poznań 1932;
Wincentyna Zawadzka, Kucharka litewska : zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych, jak i postnych [...] z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu, Wilno 1938 (Czasem używam wydań starszych);
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz