Wiem, że to nie sezon na truskawki, ale tak mnie zauroczyła wizja chłodnego, pachnącego kwasu truskawkowego, że chyba zaraz wyskoczę do sklepu po mrożone:
Kwas truskawkowy -Weź trzy funty dojrzałych truskawek, dwie uncje kwasu cytrynowego, a jeden litr wody źródlanej. Rozpuść kwas w wodzie i wlej na truskawki,i niech stoją w chłodnym miejscu dwadzieścia cztery godziny. Następnie przecedź ciecz znad truskawek i wlej ją na trzy funty nowych owoców, odstaw na dwadzieścia cztery godziny. Dodaj do cieczy tyle cukru, ile ona waży i gotuj trzy lub cztery minuty w porcelanowym naczyniu, bo metal może mieć wpływ na smak, i, gdy ostygnie, zlej w butelki, korkując je lekko na trzy dni, a następnie mocno i uszczelnij je. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. To jest pyszne i dobre dla chorych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz