"Sekreta gospodarskie" Lucyny Ćwierczakiewiczowej z "Bluszczu" 5/1878:
Pomarańcza i brzoskwinia, są podług mnie dwa najszlachetniejsze owoce, gdyż łączą w sobie estetyczna formę, zapach, aromat i soczystość kwaskowato-słodkawą, miłą każdemu. Przy wielkiej obfitości nadsyłanych nam pomarańcz, nie wszyscy umiemy je właściwie używać. I tak: gdy się spotyka na stołach podane w pięknych kryształach w wysokie stosy ułożone w całości, zdaje nam się, iż są tylko dla ozdoby stołu, szczególniej gdy to ma miejsce w grudniu, styczniu, a nawet w lutym, gdy pomarańcze są tak kwaśne, iż nawet pomyśleć nie można o ich spożyciu bez silnego osłodzenia. Później, gdy już mają właściwą sobie słodycz, pomimo podawanych obok nożyków i talerzyków - dziwne jakieś lenistwo, czy tez obawa niezręcznego obierania lub zawalania ubioru jest powodem, że pomarańcze zostają nietknięte przez biesiadujących. Otóż jeśli gospodyni pragnie, aby były zjedzone, najlepiej i najwygodniej dla gości jest, obrawszy je poprzednio ze skóry i białego naskórka, pokrajać w plasterki, mocno pocukrzyć i na salaterkach w większej ilości, lub rozkładając na oddzielne talerzyki, jeżeli to w salonie ma mieć miejsce, podawać. Wtedy bardzo smacznie i ładnie wygląda, ubrać po wierzchu smażoną w cukrze i pokrajaną w paseczki skórką pomarańczową. Na wiosnę, gdy pomarańcze są już bardzo słodkie - chcąc i stół niemi ubrać i gości uraczyć, należy każdą nadkroiwszy na cztery części, skórkę wierzchnią obrać, zostawiając w dole połączone skórki, a pomarańczę samą z lekka z wierzchu rozdzielić na cząstki, składając ją następnie coprędzej w całość i układając w koszyki jakby całe. Wtedy z największa wygodą kto chce, będzie jadł bez cukru, kto zaś lubi jeszcze słodsze, osłodzi sobie rozebrane cząstki obok stojącym cukrem. Prześlicznie jest także słodkie już pomarańcze obrać ze skórki w ten sposób, aby dwie połówki skóry, tworzyły dwie całe oddzielne miseczki i w takowe wkładać rozdzielone cząstki, kładąc je na wierzch wypukłą stroną, co tworzy jakby miseczkę dla każdego oddzielną z połową obranej najzupełniej pomarańczy. Piękne to podanie jest jednak bardzo pracowite i wymaga wielkiej zręczności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz