Jako, że mamy sezon na jabłka:
Jabłka, przechowywanie -
1. Po wybraniu najlepszych owoców, wytrzyj je dokładnie cienką szmatką, a następnie weź słoik odpowiedniej wielkości, wewnątrz dokładnie pokryty cementem i na dnie którego umieszczono warstwę doskonale suchego, drobnego piasku, umieść na niej warstwę owoców - jabłek, gruszki, jakie się zdarzą, ale nie tak blisko, aby stykały się ze sobą, a następnie warstwę piasku, postępuj w ten sposób, aż naczynie będzie pełne. Nad górną warstwę owoców można nasypać piasku i lekko ugnieść rękoma. W ten sposób doskonale dojrzałe owoce mogą być przechowywane przez praktycznie dowolny czas, jeśli słoik jest umieszczony w miejscu pozbawionym wilgoci .
2 . Weź drobne suche trociny , najlepiej z pilarki z dobrze sezonowanego twardego drewna, umieść grubą warstwę na spodzie 4 baryłek. Następnie umieść warstwę jabłek, nie blisko siebie i nie blisko klepek beczki. Umieść trociny obficie nad i wokół, kontynuuj aż będzie półtora buszla lub mniej, tak zapakowane w każdejbaryłce. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu .
Jabłkowe, masło - Gotować nowy cydr, aż straci połowę objętości. Obierz, wytnij gniazda nasienne i posiekaj równe ilości jabłek słodkich i kwaśnych. Włóż słodkie jabłka pierwsze do dużego kociołka, by je trochę rozgotować, ponieważ są one najtwardsze. Daj tyle wrzącego cydru, by je ugotować . Po półgodziny gotowania, często mieszając, dać kwaśnych jabłek i dodać więcej gotującego się cydru, z melasą, aby osłodzić umiarkowanie, do smaku. Gotować do miękkości, mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Włóż w beczułki lub kamienne garnki do wykorzystania zimą.
Jabłkowa, melasa. - Weź nowy słodki cydr prosto z prasy, zrobiony ze słodkich jabłek i gotuj go tak długo, aż będzie gęsty jak melasa z Indii Zachodnich. Powinien być gotowany w mosiądzu, nie przypalony, gdyż psuje to smak. Trzymać w piwnicy, jest uważany za dobry, dowiele celów lepszy, niż melasa.
Jabłkowy, poncz - Ułóż w chińskiej wazie na przemian plasterki jabłka i cytryny, każda warstwa grubo obsypana cukrem pudrem. Polać owoce, kiedy miska jest do połowy wypełniona, butelką czerwonego wina; przykryć i odstawić na sześć godzin, a następnie wlać przez muślin, i gotowe.
Jabłkowy, grog - Łyżka drobnego białego cukru, cztery kieliszki brandy z jabłek, połówka z pieczonego jabłka. Wypełnij szklankę do dwóch trzecich wrzątkiem, posyp po wierzchu świeżo startą gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz