Zupa z rzepy

No dobrze, wystarczy tego szpinaku, przecież trwa sezon także na inne pyszne warzywa.

Zupa z młodych rzep z ryżem gorąca.

Obrać młodej rzepki (wielkości cebuli dużej) sztuk czterdzieści na osób np. 15, włożyć do rondla, do czego dodać należy ósmą część funta cukru i ćwierć funta masła, podlawszy to bulonem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło, przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego i rozprowadza się bulonem białym dobrym; w propoporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza się do niej kwaterkę ryżu, uprzednio w wodzie odgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajanego mostku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz