Tort z wiśni lub śliwek

Lada dzień powinny pokazać się wiśnie, więc przepis na Tort z wiśni lub śliwek, podawany przez p. Marciszewską w "Kucharce szlacheckiej":
 
Masła pół funta utrzeć na śmietanę, dodać do tego, wbijając po jednym, dziesięć jaj, pół funta miałko tłuczonych migdałów i pół funta cukru tłuczonego, ucierać to dobrze pół godziny w jedną stronę, potem dodać odrobinę cynamonu, skórę od cytryny drobno pokrajaną lub otartą o cukier; pół funta bułki wymoczonej w mleku i wyciśniętej, lub tyleż sucharków zwilżonych winem i ile się podoba wisien przesmażonych w cukrze i ostudzonych, lub śliwek przelanych tylko wrzątkiem, ociągniętych ze skóreczki, oczyszczonych z pestek, osypanych dobrze cukrem i cynamonem, zmieszać z tortową masą i włożywszy do formy tortowej wysmarowanej masłem, wstawić do pieca na pół godziny. Można tak samo zrobić z suszonych śliwek, tylko ich trzeba pierwej namoczyć w gorącej wodzie i gdy wybrzękną, odcedzić, wybrać pestki i usiekawszy dobrze zagotować na gęsty ulep w rondelku z funtem masła.

Tort nakrywany z wisien
według "Praktycznej kucharki":

 Półtora funta wisien dojrzałych, bez ogonków i pestek, włóż w rądel, dodaj pół funta cukru tłuczonego, postaw na ogień i podtrząsaj. Jak się wiśnie dobrze zagotują, odléj na sito, wygotuj syrop gęsto, włóż wiśnie i postaw na lodzie. Rozwałkuj kilka razy ciasto tak cienko, jak pióro gęsie, wytnij pasek na półtora cala szeroki, a długi, żeby tort można naokoło nim opasać; dno, które włóż na blachę, posmaruj jajkiem, obwiedź naokoło paskiem, którego końce załóż jeden na drugim i przyśnij równo, a na środek włóż wypukło wiśnie zimne z syropem gęstym. Rozwałkuj jeszcze cienko i okrągło ciasto, pasek posmaruj jajkiem i nakryj nim jak kratką wiśnie, a kratkę rozwałkowanem cienko ciastem, które obetnij równo z tortem, posmaruj jajkiem, zrób deseń końcem noża, pokarbuj tort naokoło nożem i wsadź w piec wolny; zakryj piec, a jak zacznie nabierać koloru, wyjm z pieca, posyp dobrze cukrem sianym, prędko wsadź w piec i niech się piecze minut ze dwadzieścia. Gdyby się cukier na wierzchu nie rozpuścił, to poddaj trochę ognia z płomieniem; następnie po upieczeniu wyjm z pieca, jeżeli trzeba, pokraj na kawałki, włóż jak cały na półmisek, przykryty serwetką i daj na stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz