Na niedzielę, tort sypki z masą migdałową, przepis z "Kucharki szlacheckiej".
Wziąć
funt mąki najpiękniejszej, pół funta dobrego masła i w dłoniach
przecierać razem tak, aby się uformowała kasza jednakowa, gdy wszystka
mąka już tak będzie przerobioną, wlać tyle zimnej wody aby w ciasto
połączyć tę kaszę, aby nie wlać za dużo wody, bo ciasto będzie
klajstrowate, wsypać filiżankę cukru i rozwałkować w chłodnem miejscu na
wielkość potrzebną i zapiec, gdy będzie gotów, na wierzch nałożyć masy
zrobionej w ten sposób: pół funta słodkich migdałów i kilka gorzkich
obrać z łupin, utłuc na miazgę zakrapiając białkiem. Ćwierć funta masła
utrzeć na śmietanę z ćwiercią funta cukru, pięcioma żółtkami, czterema
łutami rodzenek bez pestek, trochę cynamonu, muszkatowej gałki, cykaty,
trochę romu albo madery, pomieszać w ostatku utarte migdały,
wymieszawszy wszystko dobrze, nałożyć spód tortu upieczony, osypać
cukrem i postawić na kilka chwil do lekkiego pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz