Tort sypki z masą migdałową

Na niedzielę, tort sypki z masą migdałową, przepis z "Kucharki szlacheckiej".

Wziąć funt mąki najpiękniejszej, pół funta dobrego masła i w dłoniach przecierać razem tak, aby się uformowała kasza jednakowa, gdy wszystka mąka już tak będzie przerobioną, wlać tyle zimnej wody aby w ciasto połączyć tę kaszę, aby nie wlać za dużo wody, bo ciasto będzie klajstrowate, wsypać filiżankę cukru i rozwałkować w chłodnem miejscu na wielkość potrzebną i zapiec, gdy będzie gotów, na wierzch nałożyć masy zrobionej w ten sposób: pół funta słodkich migdałów i kilka gorzkich obrać z łupin, utłuc na miazgę zakrapiając białkiem. Ćwierć funta masła utrzeć na śmietanę z ćwiercią funta cukru, pięcioma żółtkami, czterema łutami rodzenek bez pestek, trochę cynamonu, muszkatowej gałki, cykaty, trochę romu albo madery, pomieszać w ostatku utarte migdały, wymieszawszy wszystko dobrze, nałożyć spód tortu upieczony, osypać cukrem i postawić na kilka chwil do lekkiego pieca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz