Rozbij w miseczce tyle żółtek, ile chcesz mieć kubków polewki, nalej wina słodkiego w ilości kieliszka na osobę. Dodaj łyżkę cukru miałkiego (do każdego kubka) otartego o pomarańcze, laskę cynamonu który na wydaniu wyjmiesz. Wlej wino w czekoladniczkę, postaw na spirytusie albo na węglach, wpuść żółtka
Jeżeli się ją ze zwyczajnego robi wina, trzeba do 4 kubków dać łyżkę rumu i więcej cukru, nie zapominając cynamonu i skorki pomarańczowej.
"Kucharka litewska" zaś zupę winną szodową:
Ucierać ' do białości 8 żółtków z 1/2 funta miałko utłóczonego cukru, wlać 3 kwaterki białego stołowego wina, półkwarty wody, wsypać trochę cynamonu, wymieszać i ogrzewać na ogniu, wybijając ciągle miotełką, aż zgęstnieje i zrobi się piana; po czem odstwaić natychmiast, aby się nie zwarzyła.
Wydać z biszkokcikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz