Potrawa z kurcząt z agrestem

"Bluszcz", 16 czerwca 1876:

Oczyszczone jak do upieczenia kurczęta włożyć w rondel, nakłaść dużo włoszczyzny, łyżkę masła, podlać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu i pod przykrywą udusić na wolnym ogniu. Gdy już prawie miękkie, włożyć na parę kurcząt kwaterkę oczyszczonego z sypułek całego surowego agrestu lub marynowanego w butelkach, zagotować razem, nie pozwalając się zbytecznie rozgotować agrestowi, wsypać łyżeczkę cukru i zapalić masłem z mąką, aby sos połączyć, to jest zagotować pół łyżki masła z takąż ilością mąki, lub rozetrzeć na surowo masło z mąką, wrzucić w sos i dać się rozgotować, mięszając starannie łyżką, aby się kluski nie uformowały. Taka samą potrawkę można robić z kury lub z baraniny, gotując naturalnie kurę czy baraninę w większej ilości wody, szumując i odbierając, jak zwykle każde mięsiwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz