Na upały "Sekreta gospodarskie" z "Bluszczu" 29/1876 radzą:
Podaję tu sposób wspaniałego podania lodów melonowych. Dojrzały melon ananasowy, to jest siatkowy z zapachem, wydrążyć ostrożnie z pestek i soku, skrajawszy z jednej strony tyle, aby wygodnie można włożyć łyżkę stołową. Następnie obrać go z wierzchniej skórki bardzo starannie, a wtedy środek wypełnic lodami melonowymi.
Na lody przetrzeć przez rzadkie druciane sitko dojrzałego melonu. Na funt tej masy zrobić syrop z funta cukru, kwarty wody i dwóch cytryn, gdy wystygnie zmieszać z masą melonową, przefasować przez sito, włożyć wszystko w puszkę od lodów, włożoną w ceber z drobnym lodem, mocno solą posypanym, soli żałować nie możem przy robocie lodów, bo ta tęgość ich utrzymuje. Gdy się masa wleje w puszkę kręcić nią kwadrans. Po tym czasie otrzeć pokrywę z soli i lodu, otworzyć puszkę, oskrobać drewnianą łopatką zastygającą z boków masę i to powtarzać kilka razy, posypując na około sola i lodem. Czem mocniej masa wybije się łopatką, tem lepsze będą lody. Jak lód zaczyna taić w czasie roboty, wypuścić wodę przez otwór dolny w cebrze a dodać świeżego lodu, mianowicie soli. Chcąc spróbować, czy lody będą dobre, trzeba przed wymieszaniem syropu z masą owocową, włożyć odrobinę tej mieszaniny w puszkę, zakręcic, a gdy zastygać zaczną, wziąć w palce, jeżeli się będzie rozcierać jak masło, to lody dobre, jeśli zaś masa w palcach będzie śnieżkowatą, to znaczy, że za mało cukru, dołożyć go do syropu samego, rozgrzać aby się rozpuścił, ostudzić, wymięszać z sokiem owocowym, wlać w puszkę i postępować jak wyżej, kręcąc puszką póki masa zupełnie nie wystygnie.
Podobne lody z melonu poleca "Nowa praktyczna gospodyni litewska":
Wziąć dojrzałego melona utrzeć go na tarce, rozetrzeć wałkiem na massę, włozyć do ulepu zgotowanego z półtory kwarty wody na 3/4 funta cukru, wcisnąć sok z 3 cytryn, wymieszać, przez serwetę wycisnąć i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz