Kordiał pomarańczowy albo cytrynowy

Kordiał pomarańczowy albo cytrynowy według "Kucharki szlacheckiej", można podać na ochłodę między tańcami w Sylwestra, albo na letnie przyjęcie w ogrodzie:

Skóreczkę z jednej pomarańczy albo cytryny cienko pokrajaną namoczyć w odrobinie wina albo wody, niech tak kilka godzin postoi, potem wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wymieszawszy przecedzić przez sito, wlać butelkę wina reńskiego, butelkę wina czerwonego i funt cukru miałko tłuczonego, zmieszać to wszystko razem, dodać nakoniec obraną jeszcze jednę pomarańczę zgrabnie pokrajaną albo w cząsteczki podzieloną, chcąc, można jeszcze dodać butelkę szampańskiego wina, więcej cukru i pomarańcz albo cytryn, podaje się w szklankach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz