Pierożki pierożkami, ale jeżeli macie w domu Mężczyznę, który na wieść o obiedzie pyta tylko lakonicznie: "Mięso jest?", to słodyczami raczej obiadu nie zastąpicie. Więc wspomniany już w poprzednim poście łosoś według "Kucharki Litewskiej":
Łososia, soli, 2 łyżki masła, 3—4 sucharki. Do tego rumiany sos z kaparami.
Wyjąć
wnętrzności, oparzyć wrzątkiem dla zdjęcia łuski, pokrajać na cienkie
kawałki, wyjąć ości, osolić i piec na patelni lub ruszcie, polewając
roztopionym masłem, póki się nie podrumieni. Następnie osypać
sucharkiem, podpiec jeszcze trochę w gorącym piecu i wydać do sałaty,
zalać rumianym sosem z kaparami lub podać z sosem tatarskim.
A tak się przyrządza łososia świeżego z rusztu w "Dworze wiejskim":
Weź dzwono łososia, pokraj na kawałki dwa cale
grubości mające; od ogona brać go nie trzeba, tylko bliżej głowy, bo
lepszy. — Trzymaj go przez godzinę w przyprawie z soli pieprzu, oliwy; obwiń potem w papier oliwą wysmarowany; połóż na ruszcie, niech się przez trzy kwadranse smaży; na wolnym ogniu; odyjm papier, wydaj rybę z kaparowym sosem, lub prosto z octem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz