Obwarzaneczki cukrowe

Obwarzaneczki cukrowe "Kucharki szlacheckiej":

 Pół funta masła świeżego utrzeć na śmietanę, a gdy się zapieni, wbić cztery całych jaj, pół funta cukru miałko tłuczonego otartego o cytrynę lub pomarańczę albo dać trochę cynamonu dla zapachu i ucierać z pół godziny, potem dosypać trzy ćwierci funta mąki suchej najlepszej, wyrobić jak zwyczajne ciasto i postawić na zimnie żeby stężało, potem toczyć na stolnicy, posypując mąką wałeczki grubości palca małego, długie na pół łokcia, końce ciasta zakręcić dwa razy na krzyż i umocować każden z osobna tuż przy sobie na środku wałeczka, w ten sposób robi się okrągławy obwarzanek, który się na podłuż jak się spodoba wyciąga, posmarować rozbitem jajkiem, posypać z wierzchu cukrem i wsunąć na blasie w umiarkowany piec na pół godziny. Z tego ciasta można robić pręciki, okrągłe obwarzaneczki i co się podoba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz