Obwarzaneczki cukrowe "Kucharki szlacheckiej":
Pół
funta masła świeżego utrzeć na śmietanę, a gdy się zapieni, wbić cztery
całych jaj, pół funta cukru miałko tłuczonego otartego o cytrynę lub
pomarańczę albo dać trochę cynamonu dla zapachu i ucierać z pół godziny,
potem dosypać trzy ćwierci funta mąki suchej najlepszej, wyrobić jak
zwyczajne ciasto i postawić na zimnie żeby stężało, potem toczyć na
stolnicy, posypując mąką wałeczki grubości palca małego, długie na pół
łokcia, końce ciasta zakręcić dwa razy na krzyż i umocować każden z
osobna tuż przy sobie na środku wałeczka, w ten sposób robi się
okrągławy obwarzanek, który się na podłuż jak się spodoba wyciąga,
posmarować rozbitem jajkiem, posypać z wierzchu cukrem i wsunąć na
blasie w umiarkowany piec na pół godziny. Z tego ciasta można robić
pręciki, okrągłe obwarzaneczki i co się podoba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz