Każda dawna gospodyni musiała umieć przygotowywać domowe wędliny. Zatem przepis nieskomplikowany, bez konieczności wędzenia,
jako że niewiele osób ma dziś dostęp do wędzarni.
Szynka długo dojrzewająca
1 szynka wieprzowa
10 ząbków czosnku
sól
pieprz grubo mielony
Wybierz ładną szynkę, bez tłuszczu i błon, dokłądnie umyj naszpikuj i natrzyj czosnkiem. Nie żałuj czosnku, od jego ilości zależy świeżość szynki. Potem natrzyj szynkę około 3-4 łyżkami soli, w zależności od wielkości.
Odłóż w chłodne miejsce (do lodówki) na 24 godziny. Po tym czasie odlej płyn zbierający się na talerzu, odwróć na drugi bok. Powtarzaj te czynności przez 3 dni.
Po upływie 3 dni okręć szynkę siatką (może być też cienka pończocha), zawieś w ciemnym, chłodnym, przewiewnym miejscu (ja używam piwniczki z dobrą wentylacją).
Co kilka dni trzeba sprawdzać stan mięsa, czy nie pleśnieje lub nie psuje się. Szynka po tygodniu do dwóch jest gotowa. Trzeba ją kroić bardzo cienko, ostrym nożem w wąskie plasterki.
Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
OdpowiedzUsuńwww.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).