Jako, że wkrótce imieniny Magdaleny, to nie mogę się powstrzymać przed zamieszczeniem przepisu wyszperanego w "Dworze wiejskim" pod wdzięczną nazwą placek Magdusi:
Włóż w rądel ćwierć funta masła i pół funta mąki; rozpuść masło, ciągle mięszając, aby się z mąką zebrało, gdy się roztopi, zdejm rądel z ognia, dodaj trzy jaja całkowite, znowu mięszaj, potem wsyp pół funta cukru o cytrynę ocieranego i potłuczonego, także skórki z pół cytryny bardzo cienko siekanej; mięszaj często, aż się ciasto gładkie utworzy; jeżeli za gęste, to dodaj jaje. Wysmaruj tortownicę masłem, wyłóż na niej ciasto,piecz przez godzinę w wolnym piecu, jeżeli go masz, jeżeli nie, to podwój ilość ciasta i daj je w rądel masłem wysmarowany. Niebędzie to już placek, ale mącznik. Oba są bardzo dobre, cukrem się posypują.
Wszystkiego najlepszego wszystkim solenizantkom - Magdalenom!
Komu nie przypasował powyższy przepis, może zrobic mącznik z rodzenkami według "Dworu wiejskiego":
Weź kwartę mąki, wsyp na
miskę głęboką, zrób dziurę we środku, włóż w nią dwie łyżek
przetopionego masła, szczyptę soli, i cztery jaj całkowitych; obracaj ciągle mięszając, i polewaj potrochu słodkiem rozgrzanem mlekiem, nakoniec dolej octu łyżkę; wtedy daj w środek pół funta obranych z łodyg grubych rodzenków, dobrze wszystko razem wymieszaj, to ciasto nie powinno być za rzadkie, ale zawiesiste i gładko wyrobione. Niech przez cztery godzin spoczywa, później je wlej w formę dobrze masłem wysmarowaną, wstaw w piec niezbyt gorący na godzinę.
I, tamże, takiż mącznik na inny sposób:
Weź kwartę mąki, wsyp ją na miskę, zrób dziurę we środku, Daj w nią masła świeżego przetopionego 1/6 część funta, szczyptę soli, dwie łyżek miałkiego cukru, cztery całkowite jaja, mięszaj ciągle obracając, dolewaj po trosze mleka lub śmietany słodkiej, potem spirytusu lub araku łyżkę, wtedy wsyp we środek pół funta drobnych rodzenków ładnie wybranych; wygnieć wszystko należycie, aby żadna nie została krupka, i aby ciasto rzadkie nie było nakoniec, gdy je do formy masz dawać: wmięszaj jeszcze w niego cztery białka na pianę ubite. - wstaw w piec nie zbyt gorący na dwie godziny, wydaj, cukrem posypawszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz