Schab mickiewiczowski



Schab wieprzowy to prawdziwy smakołyk, jednak wiele osób odstrasza smażenina
związana z jego przygotowaniem. Tym, którzy boją się ciężkostrawnego tłuszczu i rozbijania kotletów, Gospodyni poleca przepis na schab w winie. Inspiracją będą tu przepisy z epoki napoleońskiej. Podobnymi kotletami mogłaby delektować się emigracja w Paryżu przełomu XVIII i XIX wieku.

Schab w białym winie

6 kotletów schabowych bez kości, nierozbitych
szklanka białego wina
kostka rosołowa
pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki masła
1 cebula (najlepiej „czosnkowa”), posiekana
6 goździków
½ łyżeczki pieprzu białego mielonego

Kotlety umyj i ułóż na dnie rondla. Zalej wrzątkiem tak, by pokrył mięso, dodaj kostkę rosołową, goździki, pietruszkę i pieprz. Gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Dolej wino, zagotuj i duś pod przykryciem dalsze pół godziny. Można zagęścić śmietaną (pamiętaj, by rozrobić śmietanę odrobiną gorącego sosu przed wlaniem jej do rondelka!) Posól do smaku. Podawaj kotlety gorące, w sosie.
Specyfiką tego przepisu jest to, że im dłużej gotujemy schab, tym kruchszy i smaczniejszy się staje, a nie wysycha tak jak zwykle. Gotowałam tę potrawę nawet przez trzy godziny i nie straciła walorów smakowych, a tylko zyskała na delikatności.

Wpis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
wieprzopedia.org

1 komentarz:

  1. Dzień dobry :) czy jest szansa na więcej takich przepisów z kuchni polskiej z XIX i początków XX w?

    OdpowiedzUsuń