Mazurek pomarańczowy czyli oczekiwanie na Wielkanoc

Wielkanoc już za niecałe 40 dni, więc chyba można zacząć marzyć
o mazurkach? Na przykład o mazurku z massą pomarańczową, na który Praktyczny Kucharz Warszawski podaje taki przepis:

Zrobić ciasto kruche, jak w poprzednim przepisie zrobić cienki mazurek i upiec w niezbyt gorącym piecu. Dwie pomarańcze i dwie cytryny obrać ze skórek, utrzeć na tarce odrzucając pestki, wsypać 2 funty miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu mazurków z pieca nakładać grubo tą massą, ubierać po wierzchu paskami pókrajanemi z pomarańczowej skórki i wstawić w piec do obsuszenia. Dla zapachu można cukier obetrzeć o skórkę z jednej pomarańczy.

Podobny pomysł na masę pomarańczową  do ciasta tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz