Klopsiki angielskie - cytrynowe!

Pod koniec XIX wieku chyba każdą potrawę z cytryną nazywano "angielską"! Dlatego
te lekkostrawne, cudownie kwaskowe pulpeciki inspirowane kuchnią fin de siecle'u także otrzymały taką nazwę. A oto i przepis na klopsiki wołowe w sosie cytrynowym:

60 dag wołowiny mielonej
trochę kaszy manny lub bułki tartej
2 jajka
2 łyżki masła
1 cytryna
łyżka kaparów
kostka rosołowa
łyżeczka cukru
utłuczone ziele angielskie
sól
pieprz

Obieraczką do warzyw okrawamy skórkę z cytryny, siekamy drobno. Mieszamy w misce mięso, 2 żółtka, roztopione masło i dosypujemy tyle kaszy manny, by otrzymać kleistą, ale zwartą masę. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie mieszamy resztą mięsnej masy. Lepimy pulpety, układamy je pojedynczą warstwą na dnie dużego rondla i zalewamy wrzątkiem tylko na tyle, by je przykryć. Dodajemy kostkę, przyprawy, odrobinę masła, cytrynę w plasterkach i cukru do smaku. Dusimy 10 min pod przykryciem, po czym dodajemy kapary i dusimy dalsze 10 min. Podajemy z kaszą.


Wpis powstał we współpracy z portalem beefmania.org

beefmania.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz